Ekmöbler – en traditionell touch i en modern vardag

12 april 2019 jonas olsson
Ekmöbler – en traditionell touch i en modern vardag

Mitt i den digitala eran där allt ska vara modernt, ske snabbt och se ut på ett visst sätt kan man behöva återgå till något klassiskt, vackert och mer eller mindre traditionellt. Är du en inredningsfantast som letar efter en robust möblering med anda av flydda tider så bör du rikta blicken mot ekmöbler.
Ek i sig är ett av de mest mångsidiga lövträd vi har i Sverige. Ekens nyanserade färgpalett och textur gör trädet passande för olika sorters möbler i varierande stilar. Ek skapar ett dekorativt mästerverk, helt enkelt.
Förutom den estetiska aspekten kan ekmöbler, om de är välgjorda, vara i en livstid. Med andra ord när du bestämmer dig för att inreda med ekmöbler skaffar du inte dig bara en vacker inredning utan investerar i en hållbar möblering.

Fast ek eller ek fanér?

Vad behöver du veta inför ett inköp av ekmöbler? Möbler gjorda av ek har två huvudkomponenter i sitt utförande. Då pratar vi om möbler av massiv ek eller ekfanér.
Ekfanér är tunna lager av ek som appliceras över ett annat billigare material – det kan vara ett annat träslag eller spånskiva. Likt det massiva ekträt kommer fanér i träslagets naturliga färger – vitt och rött.
Vad ska man då välja mellan massiv ek eller ekfanér? Det är fråga om smak men även om budget. Möbler av massiv ek har ett betydligt högre pris, men också längre livstid. Att äga ett möblemang av massiv ek ger prestige men tyder även på bra smak i mångas ögon.
Det är inget fel att välja möbler av ekfanér om de är byggda på ett bra sätt. Oftast används detta material när man bygger ekskåp. Inte lika ofta använder man fanér om man ska göra bord och stolar eller liknande möblemang.
Oavsett vilken form av ek du väljer att ha i ditt hem kommer det att vara ett vackert tillägg i din interiör.

Fler nyheter