Ett känsligt ämne

Funktionshinder kan trots kärlek och omsorg vara en belastning för familj och vänner till den utsatte. Det kan röra sig om begåvningsmässiga funktionshinder eller fysiska och psykiska skador som inte beror på normalt åldrande. När och hur ska ni gå tillväga om ni behöver fatta beslut om extra hjälp?

Det är inte alltid den funktionshindrade är medveten om hur viktigt det är att få professionell assistans. Som anhörig hamnar man i en beklämd situation. Även om ni själva hjälper till så gott det går kan det underlätta både tids- och arbetsmässigt att ta hjälp av en personlig assistent.

 

 

Behov och assistans

Det kan vara svårt att lämna över så mycket ansvar till en person du inte känner, och därför kan det vara skönt med en liten inblick i hur en personlig assistent jobbar. Hur ser egentligen ansvarsområdet ut?

Kort sammanfattat handlar det om att hjälpa den funktionshindrade med dagliga vanor som är svåra eller omöjliga att utföra på egen hand. Exempelvis att sköta personlig hygien, på- och avklädning, måltider och att kommunicera med andra människor. Arbetsuppgifterna varierar såklart beroende på den funktionshindrades behov. Därför kan olika assistansanordnare vara till hjälp när det kommer till att fastställa hur pass brett assistentens ansvarsområde kommer att vara.

 

Den krångliga juridiken

Men som med mycket annat finns det juridiska detaljer som behöver slätas ut, och det brukar vara det sista man vill oroa sig över som anhörig. Även om den funktionshindrade enligt LSS-lagstiftningen har rätt till hjälp, beviljar Försäkringskassan bara assistans upp till 20 timmar i veckan. Därefter behöver kommunen kontaktas för ytterligare assistans. Visst, det är ett bekymmer som lätt kan lösas, men petitesser som dessa läggs på hög.

Här är ett annat område som samordnare kan hjälpa till med: pappersarbetet. Löneavtal, försäkringar och skatter som rör arbetet ligger också på deras skrivbord. Därför är det en bra början att gå genom en samordnare när ni letar personlig assistent.