Hållbart och fuktsäkert i det egna huset

13 juli 2019 jonas olsson
image

Känslan av att kliva in i ett eget hem är skön. Talesättet ”Mitt hem är min borg” har kommit till på grund av det. Hemmet ska vara en fristad, en trygghet och det ska ge skydd. Den första lyan är kanske ett rum med kokvrå eller en del i en studentlägenhet och ger möjligtvis inte alltid den önskade känslan av ”borg”. När tillfälle ges söker man sig till allt bättre bostad. Det är mångas dröm att inte bara ha ett hus, utan att också ha byggt det själv.

 

 

Kondens

Arbetet kan göras av proffs när det gäller svåra eller extra känsliga delar, exempelvis våtutrymmen och plåtarbeten som ska förhindra skadlig fukt. Åldersbeständiga material som hjälper huset att stå pall för väta utifrån och inifrån är A och O. Den som sovit i ett tält vet vad kondens betyder. Det är de droppar som sitter på insidan av tältduken när man vaknar en tidig sommarmorgon. Människan andas och svettas ut fukten som orsakar kondens. I ett mer traditionellt hem än ett tält, duschas det, lagas det mat, torktumlas det och en massa andra fuktalstrande aktiviteter. Det betyder att det inte bara är snö och regn som är ett hot när man ska fuktspärra sitt hus. Ånga inifrån kan förstöra huset. God ventilation är förstås viktigt. Men huset behöver också skyddas inifrån med hjälp av material i tak och väggar.

 

Miljö

Miljöhänsyn är självklart för de flesta husbyggare idag. Det är inte bara viktigt att själva materialet är miljöklassat, utan också att byggnadens struktur är hållbar. Ett långlivat hus är ett bra miljöval. Det är inga svårigheter att hitta Byggfolie i Stockholm när man letar material till sitt miljöanpassade hus. Har man byggt med åldersbeständiga material kan man, när man kliver in genom dörren i sin ”borg”, med glädje se fram mot många år utan fuktproblem.

 

Fler nyheter