Ljud är en del av miljön

Ljud är en del av miljön

Alla vet hur störande ljud kan vara. En katt som jamar i mars eller grannen som spelar musik sent på natten. Till och med något så litet som en mygga kan ha ett störande ljud. Dessa typer av ljud är oftast bara just störande, men ger inga skadliga effekter i längden. Det kan det däremot göra om grannen alltid spelar hög musik på natten. Eller om det är högt buller från trafik där du bor eller arbetar. Det kan vara skadligt på flera sätt, särskilt om ljudet är högt. Men även om det inte är högt nog att ge hörselskador kan det vara skadligt på andra sätt.

 

 

Störande ljud kan ge stressymptom

Exempelvis om grannens musik gör att du inte kan sova på nätterna. Att inte få den sömn och vila som kroppen och hjärnan behöver kan ge stora problem på sikt. Samma sak om det är buller som pågår en längre tid där du arbetar eller där du bor. Det kan ge skadliga stressnivåer. Det finns regler och riktlinjer för hur höga ljudnivåer som är tillåtna i olika typer av verksamhet och områden. Och det finns företag som är specialister på att mäta ljudnivåerna och göra bullerutredningar. De kan ofta också ge förslag på åtgärder för att förbättra ljudmiljön.

 

Vem kan göra en akustikmätning?

Ofta görs ljud- och akustikmätningar på uppdrag av en offentlig förvaltning, ett företag eller en bostadsrättsförening. Men även du som privatperson kan anlita en akustikkonsult om du känner att du har behov av det. Vill du hitta ett företag som kan hjälpa dig med detta kan du söka på exempelvis akustikmätningar i Skåne på internet. Då kommer du bland annat att hitta http://jupiterakustik.se/ , ett av de företag som sysslar med alla typer av ljud- och akustikmätningar. De gör även andra mätningar som har att göra med miljö, som vibrationsmätningar och fuktmätningar.