Ljudet av en fontän som skapar en trädgård för alla sinnen

11 oktober 2021 Mikael Barani

advertorial

Vad är det egentligen som skapar en skön trädgård? Många gånger kan man glömma bort alla ljud som faktiskt är en stor del av upplevelsen. Att ligga och slappa i solstolen och bara lyssna till ljudet av vinden som drar igenom träden eller på det porlande ljudet av vattnet i en fontän – det skapar något speciellt.

En trädgård för alla sinnen

En trädgård är helt enkelt fler sinnen än vad vi kanske tänker oss – det är en upplevelse där helheten skapar något som är större än beståndsdelarna.

Nu har det förstås blivit kallare och blötare att vistas ute mot några månader sedan. Samtidigt finns det också en charm i detta, att ta del av världen när den står i förvandling.

För hösten påminner oss om den annalkande vintern – när liksom går i ide. Detta har traditionsenligt varit en tid då vi i Norden har tagit det väldigt lugnt och inte gjort mer än nödvändigt. För bara några generationer sedan så jobbade man hårt under våren och sommaren för att sedan kunna vila under de kalla och mörka månaderna.

Man kan väl lugnt säga att urbaniseringen har tagit kol på det mesta av det där. Nu sliter vi många gånger på som aldrig förr för att kunna varva ned under jul och nyår – innan det är gasen i botten igen. Frågan är hur man ska hitta ett alternativ där man också hinner njuta av ljudet av sin trädgård året om.

Kanske skulle vi alla må bra av att trappa ned lite och inte jobba minst 40 timmar i veckan. Det finns alternativ för den som är öppen för att prova på nya saker – till exempel genom att minska det materiella behovet eller dela på saker i ett kollektiv.

Vågar man bara prova på saker kanske man upptäcker att det finns mer till livet än vad man tidigare har trott.

Fler nyheter