Undvik att trilla i hålet med en körplåt

När behöver man egentligen en körplåt? Ja, det kan ju framför allt vara en bra idé för att undvika att behöva dra upp cyklister ur hål i marken eller bärga skadade bilar som inte kan ta sig loss. Vägar håller inte för evigt. Tvärtom slits de enormt och tycks ständigt behöva lagas och repareras. Man kommer ofta på sig med att förbanna kommunen för att inte laga hålet i asfalten och att du behöver köra sicksack mellan väggroparna med bilen.

Men när kommunen, för det är oftast kommun, väl får tummarna loss och börjar göra någonting åt hålen så är det ändå viss fördröjning innan asfalten blir redo för att bära upp trafik. Då kan man använda sig av körplåtar som en provisorisk lösning.  

En Körplåt lägger du på vägen för att täcka hål vid de tillfällen då man kanske utför grävjobb eller liknande på vägen. Det kanske går någon ledning under marken eller någonting som man måste kontrollera. Tack vare körplåtar kan man lägga ett “lock” på vägen så att vägarbetarna slipper fylla igen hålet i slutet på arbetsdagen för att gräva upp det igen morgonen efter.  

 

 

Gå inte i fällan

Tänk dig de gamla fällorna rövare gjorde i skogen förr. Man grävde ett hål i marken, täckte över med grenar, löv och gräs. Hålet var fullständigt osynligt för blotta ögat, men när någon gick ovanpå kamouflaget brakade man rakt ned i fällan. Ungefär så fungerar körplåtar, fast med den stora skillnaden att körplåtarna är stenhårda och man ramlar inte igenom dem rakt ned i hålet.  

Tvärtom använder man dem för att skydda känsligt underlag från tunga transporter. Det kan vara ledningar eller pågående arbete som inte klarar av att belastas av långtradare eller traktorer dagarna i ända. Körplåtar kan vara ganska bra att ha i sådana sammanhang, och många kan man hitta för uthyrning.

No Comments

Leave a Comment